Drop-down terminal za Windows

Svako ko koristi neki od drop-down terminala u Linuxu, a mora povremeno da kuca komande i na Windows mašini, poželeo je da ima ovaj tip konzole koji se lako poziva pritiskom na taster. Ovo se na Microsoft-ovom operativnom sistemu može izvesti pomoću dva mala programa - Console i AutoHotkey.

 

Za Linux postoji više programa koji rade kao konzola iz nekada popularne igrice Quake - Guake, Tilda, Yakuake... a neki od terminal emulatora koji dolaze uz grafička okruženja sistema imaju opciju da se tako ponašaju ili se to postiže dodatkom. Tako, na primer, Gnome Shell ima svoj dodatak Drop Down Terminal, dok je u XFCE-ov terminal nedavno uvedena ovakva opcija. Mene je, kao višegodišnjeg korisnika XFCE okruženja, ova mogućnost obradovala pa je redovno koristim.

XFCE-dropdownXFCE terminal podešen na drop-down

Da bi se ovakav terminal pozivao pritiskom na hotkey dugme, potrebno je u podešavanjima prečica na tastaturi vezati komandu:

xfce4-terminal --drop-down

za željeni taster (u mom slučaju F12).

XFCE-hotkeyVezivanje komande za poziv terminala za taster F12

Ovako podešen XFCE daje padajući terminal kao na slici ispod.

terminal_u_arch


 

Za Windows ne postoji program koji bi se jednostavno instalirao i radio posao drop-down konzole pa je  procedura relativno slična gore navedenom podešavanju terminala ugrađenog u XFCE - mora se instalirati poseban program Console, podesiti da vizuelno izgleda kao padajuća konzola, i zatim instalirati program AutoHotKey u kome se podešava hotkey koji će ga pozivati.

Idemo redom...

Skinite program Console-2.00b148-Beta_32bit, koji ima popriličan set podešavanja, tako da se konzola može fino namestiti da izgleda skoro identično kao Linux pandani. Raspakujte ga u C:\Program Files\ (a možete i na neku drugu lokaciju, po želji). Kliknite desnim tasterom na glavni .exe fajl i napravite shortcut:

console_create_shortcutProcedura je ista i na XP i na W8.1 x64

 

Ovu prečicu zatim premestite u C:\WINDOWS i tu je preimenujte u Console:

shortcut_u_windows

Ako pokrenete program Console, klikom na glavni .exe fajl ili na njegovu prečicu u WINDOWS folderu, dobijate default-no podešen program, koji izgleda skoro isto kao ugrađeni Command Prompt, i nimalo ne liči na drop-down terminal:

console_default

Izborom opcije Settings... u meniju Edit otvoriće se opcije za podešavanje programa, među kojima je najbitniji deo Appearance, u kom se podešava izgled aplikacije.

Na donjoj slici su objedinjena podešavanja koja sam ja izabrao:

all_settings(kliknite za uvećanje)

Da ne biste ručno podešavati svaku sitnicu kao na gornjoj slici, skinite ovaj fajl: console.zip u koji sam spakovao XML sa podešavanjima. Njime pretabajte istoimeni fajl u folderu programa. Taj konfiguracioni fajl podešen je za ekran rezolucije 1920x1080, pa ako ne koristite takav monitor morate smanjiti vrednost Columns za podešavanje Window size. Eksperimentišite dok ne dobijete lepo centriranu konzolu.

Naknadno sam probao ovaj program i na računaru sa monitorom sa rezolucijom 1280x1024 pa sam sačuvao podešavanja - console-1280x1024.

Da bi podesili hotkey koji će "spuštati" i "podizati" Console potrebno je instalirati AutoHotkey112202_Install. Ovaj programčić izvršava skriptove kojima se mogu automatizovati procesi preko prečica na tastaturi, pa se u ovom slučaju koristi za pozivanje programa Console.

Sada skinite ovu arhivu: console-drop-down.zip, u njoj je skript sa extenzijom .ahk koju AutoHotKey prepoznaje i pokreće automatski. Ja sam u skriptu pozivanje programa Console vezao za taster F12, a vi to možete promeniti, u Notepad-u, na samom početku skripte:

edit_skripte

U zavisnosti od verzije Windows-a koju koristite, skript postavite u folder:

Windows XP

skript_u_startupC:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup

Windows Vista/7/8/8.1

putanjaC:\Users\korisnik\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

 

Restartujte računar. Pri podizanju sistema program AutoHotKey će pokrenuti skript koji je u Startup-u, a koji će onda vezati taster F12 za program Console. Sada, kadgod vam je potreban terminal, stisnite F12 i on će se pojaviti:

dropdown_terminal_windows1Drop-down terminal na Windows XP

Evo kako to izgleda na Windows 8.1 x64, na 4:3 ekranu sa rezolucijom 1280x1024:

snap 1280x1024Drop-down terminal na Windows 8

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.