Po Lažnoj zori se dan poznaje

fakedawn_iconAko, kao ja, volite da spavate u mrklom mraku, verovatno imate problema sa buđenjem klasičnim zvučnim alarmima. Android aplikacija Fake Dawn služi kao alarm koji pre zvučnog signala postepeno pojačava osvetljenje ekrana i tako simulira izlazak Sunca.

 

fake_dawn_aboutAplikacija se sastoji od dva klizača: na prvom se podešava vreme kada će se ekran uključiti i kada će osvetljenje dostići maksimalnu vrednost, dok se na drugom podešava vreme uključenja zvučnog alarma i vreme kada zvuk dostiže najglasniji nivo. Tu su još i dugme za izbor melodije (dobro je staviti zvuke prirode, ptica...) kao i dugme za izbor vibracije. Ispod se nalazi deo na kome se "štiklira" kojim danima je aplikacija aktivna.

 

Fake_Dawn_optionsNa slici se vidi moj plan buđenja radnim danima. Telefon uključuje ekran u 5:35 i postepeno pojačava osvetljenje do 5:40, kada dostiže maksimum. U mrklom mraku displej od 4 inča daje prilično jako svetlo (ako izaberete belu ili žutu boju svetlosti) što mozak kroz očne kapke registruje i počinje da izlazi iz dubokog sna. U 5:45 uključuje se zvučni signal na jako niskom nivou zvuka koji se onda pojačava do zadatog maksimuma. Ovo je mnogo prirodniji način buđenja od klasičnih šok-terapija alarma koji naglim i glasnim tonom prekidaju duboki san. Po buđenju osećam se prijatnije i spremnije za polazak na posao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.