Fliperana u browser-u

Da li vam nedostaje vreme kada su se video igrice igrale u fliperanama, strateški postavljenim u blizini škole? Da li vam nedostaju igrice iz tog doba? Od nedavno ih se možete podsetiti na najjednostavniji način - kroz internet pregledač na vašem kompjuteru!

Internet Archive je američka neprofitna organizacija koja skladišti svo znanje u digitalnoj formi. Poseduju klaster podataka koji se dopunjuje pomoću njihovih web-pauka ali i direktnim upload-om korisnika i dobrovoljaca. Takođe, kreiraju istorijske "slike" sajtova i skladište sve vrste digitalnog materijala.

IA je odavno arhivirala većinu ROM-ova izvučenih iz arkadnih mašina popularnih u periodu od 1970-ih do sredine 90-ih godina prošlog veka, ali sad se jedan deo njih može i igrati na njihovom sajtu.

Odlaskom na odeljak Internet Arcade otvara se lista igara koje su dostupne.

1-lista_igaraKada se stranica otvori videćete banere koje označavaju igrice.

2-detaljiIzaberite igricu i otvoriće se njena stranica sa opisom igre, podacima o izdavaču, godini kada je objavljena, programerima... Sa desne strane nalazi se slika iz igrice a ispod nje je opcija RUN. Kliknite na nju i otvoriće se stranica na kojoj ćete igrati igricu.

3-MESSPokrenuli ste JSMESS - Javascript varijantu MESS emulatora (Multi Emulator Super System), koji je srodan sa popularnim emulator arkadnih mašina M.A.M.E. (Multiple Arcade Machine Emulator).

4-blk_bgKomande su malobrojne i jasne. Dugme Dark Background će pozadinu stranice promeniti u prijatniju crnu boju.

mame_joypadUkoliko posedujete joypad, vrlo verovatno će raditi pod JSMESS. Podržani su i popularni PS-klonovi kao i XBOX-klonovi, a ja sam imao perfektno iskustvo sa Logitech Precision. Ovaj jednostavni pad bez problema radi i pod Linux-om i pod Windows-om.

5-gamepad_detectedPre početka igre pritisnite bilo koje dugme na joypad-u i biće detektovan. Ukoliko igrica ne reaguje na komande sa pad-a, refresh-ujte stranicu pa ponovo pokrenite emulator.

6-unmute_1Primetićete da je aktivirano dugme za isključenje zvuka, ali ako kliknete na UNMUTE prikazaće se ekrančić sa greškom od koje ćete pomisliti da zvuk uopšte nije ni omogućen! Ovo nije slučaj, i zvuk postoji u igrama, ali se mora uključiti kada je igra već startovana. Znači, kada se igrica učita kliknite na UNMUTE a zatim refresh-ujte stranicu i ponovo pokrenite igricu. Ovaj put imaćete zvuk. (O problemima sa zvukom čitajte u nastavku teksta. Ima ih MNOGO!)

7-loadSada stisnite SPACE na tastaturi i ROM igrice će krenuti da se učitava. Morate shvatiti da se u realnom vremenu učitava BIOS automata za igre kao i ROM igrice, koji može biti prilično velik, pa imajte strpljenja.

8-loadedKada se sve učita imaćete situaciju kao sa slike. (Ako ste dobili prazan ekran - uključite Javascript!) Ako do sada niste koristili M.A.M.E. sigurno se pitate: zašto igrica ne kreće? zašto komande ništa ne rade?

Pošto je svaka od ovih igara ROM izvučen iz mašine koja je služila da se zaradi, i radila je na metani novac ili žetone, morate pre pre početka "ubaciti novčić". Ovo se vrši pritiskanjem broja 5 na tastaturi za prvog igrača a pritiskanjem 6 za drugog. Brojevi 1 i 2 su START dugme za prvog odnosno drugog igrača. Isto postižete kliktanjem na dugmad u gornjem-levom uglu.

9-gameIgrica tek sada startuje i prima vaše komande.

10-fullscreenSada možete preći u Fullscreen mod i uživati! Slika je sa mog full HD televizora od 42 inča, i to izgleda sasvim pristojno i definitivno igrivo.

Ukoliko nemate joypad moraćete koristiti tastaturu. Ovo nije problem kod jednostavnih igara koje koriste malo komandi ali je prilično nezgodno kod onih koje traže pritiskanje više dugmadi ili njihovu kombinaciju. Tasteri sa strelicama emuliraju palicu za igru i kretanje gore/dole, levo/desno, dok se većina akcija vrši na levi ALT, levi CTRL i SPACE (uz to se još koriste i levi SHIFT, Z i X).

Drugi igrač na tastaturi koristi tastere R, F, G, D za kretanje, a tri osnovna akcijska tastera su: A, S, Q.

Listu svih komandi imate na ovom liku:

http://www.mameworld.info/easyemu/mameguide/mameguide-controls.html

Ako vam je sve ovo komplikovano, sakupite novac za ovako nešto:

http://www.itsvet.com/tekst/mad-catz-street-fighter-iv-fightstick/3496/

🙂


Konkretni primeri komandi u igricama:

OutRun

Strelica levo - skretanje levo

Strelica desno - skretanje desno

Levi CTRL - gas

Levi ALT - kočnica

SPACE - menjač (high/low)

Street Fighter 2

Strelice  levo i desno - kretanje levo/desno

Strenica gore - skok

Strelica dole - čučanj

Levi CTRL - brzi udarac rukom

Levi ALT - srednje brzi udarac rukom

SPACE - spori udarac rukom

Levi SHIFT - brzi udarac nogom

Z - srednje brzi udarac nogom

X - spori udarac nogom


E sada malo o lošim stranama. Možda sam trebao na početku da ih spomenem, ali In-browser emulacija je još u eksperimentalnoj fazi i mnogi od problema vremenom će biti rešeni i postati nevažni. Izbor browser-a je prilično bitan. JSMESS radi najbolje u (što novijem) Firefox-u (pošto Firefox za Windows ne postoji u 64-bitnoj varijanti Windows x64 korisnici mogu koristiti Waterfox za bolje iskustvo), u Chrome radi nekih 20% sporije. Uz to, samo ova dva browser-a mogu da koriste gamepad-ove, IE i Safari ih ne registruju.

Uz već navedene probleme koji se lako reše refresh-ovanjem browser-a tu je i jedan mnogo ozbiljniji - zvuk je crna tačka ovog engine-a. U suštini, problem je u tome što Mozilla i Google nisu optimizovali svoje browser-e za ovo pa je puštanje muzike izuzetno intenzivno na procesor. Starije igrice (pre 1983.) ne pate od ovog problema toliko, ali novije igrice pa još na slabim CPU-ima će vas JAKO razočarati - zvuk puca, secka, štuca, gubi se... Ako još imate neku drugu aplikaciju pokrenutu, pa čak i samo pomeranje miša ili aktivnost u drugom tabu mogu izazvati neprijatna kočenja i prekide zvuka. Testirao sam novije igrice OutRun i Street Fighter 2 na više različitih procesora i pod oba podržana browser-a, i čak ni jaki Intel i5 procesor nije mogao da izvuče tečan zvuk.

11-cpuNa ovoj slici vidi se da dok emulator radi u Firefox-u, procesor poprilično trpi!

nmon_mameOvo je grafik opterećenosti procesora dobijen konzolnim alatom nmon. Kada JSMESS učita ROM i pokrene ga, CPU je konstantno zakucan na 50% opterećenosti.

U svakom slučaju, mnogi ROM-ovi su potpuno igrivi, a brojne igrice mogu se lepo igrati i sa MUTE-ovanim zvukom. Svakako ćete naći bar nekoliko onih koje će vam prekratiti vreme i izazvati prijatan talas nostalgičnih sećanja... Ja samo čekam da Internet Archive objavi Elevator Action Returns!

Ostaje nam da dočekamo vreme kada će JSMESS engine raditi jednako dobro kao M.A.M.E. kada se izvršava direktno na mašini, pa da se na miru igramo, bez bojazni da će nam lokalni šibadžija uzeti sve žetone! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.