Paljenje na žice

Ako ste nekada morali da bleed-ujete vodenu pumpu ili izvršite merenje struje na granama napajanja uočili ste da je mnogo praktičnije ako se ono nalazi van kućišta i odvojeno od matične ploče.

 

spajalica_napajanjeUkoliko želite da standardno ATX napajanje za računar uključite bez matične ploče i kućišta, trebaće Vam samo spajalica za papir. Sve što treba da uradite je da prespojite žice koje služe za uključivanje napajanja.

 

jumpstartNeki proizvođači napajanja, kao što je EVGA, u dodatnoj opremi daju i "jump-start bridge" koji će raditi isti ovaj posao. Obično se dobija uz skuplje modele, a ovo je poor man's varijanta.

 

Odmah da napomenem da nema opasnosti od udara struje, ali ipak pratite korake kao što su navedeni, pa neće biti potrebe da dodirujete metal koji zatvara strujno kolo.

 

U-spajalicaNajpre spajalicu savijte tako da dobijete U profil sa jednakom dužinom krajeva.

 

prekidac0Proverite da li je napajanje isključeno, odnosno, da li je prekidač u poziciji 0 (nula). Možete i izvući strujni kabel iz njega, da budete sigurni.

 

prespojUmetnite spajalicu tako da prespaja zelenu žicu i BILO KOJU crnu žicu (najzgodnija je ta pored zelene).

 

ukljucenoPrebacite prekidač u poziciju 1 i napajanje će se uključiti.

 

prstNe preporučujem da dodirujete spajalicu dok kroz nju teče struja. Realno, nema opasnosti od udara struje jer je spajalica mnogo bolji provodnik od ljudske kože, a struja uvek teče najkraćim mogućim kolom. Na slici vidite da ja dodirujem spajalicu dok napajanje radi. Ipak, za svaki slučaj, nemojte je dodirivati i pratite korake kao što sam ih napisao ili koristite izolovanu žicu i špic-klešta.

 

shemaUkoliko imate napajanje na kom su sve žice jednobojne (kao što su npr novija ANTEC i EVGA, i većina modela sa modularnim kablovima), pogledajte na šemi koje pin-ove treba prespajati. Zelena žica je pin 14 na 20 pinskom konektoru a pin 16 na 24 pinskom konektoru.

 

merenjeSada možete meriti izlaze na napajanju, bez dodatnog opterećenja na njemu. Unimer, naravno, prebacite na jednosmernu (DC) struju! Na slici se vidi da crvena žica molex konektora daje predviđenih 5V.

Leave a Reply

Your email address will not be published.