Problem sa vremenskom prognozom

Sa pojavom Windows Vista operativnog sistema Microsoft je predstavio mogućnost postavljanja gedžeta (Windows Desktop Gadgets) na radnu površinu korisnika. Ova mogućnost je prisutna i u "Sedmici", a zatim je ukinuta zbog toga što su gedžeti koji su mogli da se nađu na internetu i zatim inastaliraju, često predstavljali bezbednosne rupe koje se mogu zloupotrebiti. Korišćenje gedžeta koji dolaze uz sam sistem uglavnom nije rizično, pa mnogi korisnici vole da imaju lep analogni časovnik u uglu svog ekrana i uvek korisni Weather gadget, koji prikazuje vremenske prilike i prognozu.

S' vremena na vreme, susrećem se sa pitanjem: "Zašto mi se na Weather gadžetu ne prikazuje prognoza, i prijavljuje mi da usluga nije predviđena za region u kom se nalazim?"...

 

 

Ovaj problem uočen je još u Visti, nije rešen u Sedmici, a javlja se jer izgleda Microsoft nema server koji opslužuje ovaj region podacima o vremenu. Rešava se prebacivanjem lokacije na kojoj se računar nalazi na Sjedninjene države.

 


 

prognoza_5Da biste dodali gedžet na desktop kliknite desnim tasterom na praznu površinu ekrana i iz menija koji se pojavio izaberite opciju Gadgets.

 

prognoza_6Otvoriće se prozor, sa kog prevucite Weather gedžet na desktop.

 

prognoza_8Primetićete odmah da je gedžet neaktivan, ne prikazuje ništa.

 

prognoza_7Ukoliko uđete u podešavanja gedžeta, klikom na malu ikonu francuskog ključa, i pokušate da zadate lokaciju za koju želite da vidite vremenske prilike, dobićete poruku da se gedžet ne može povezati sa serverom koji obezbeđuje uslugu.

 

srpskiOdlaskom u Control Panel, u odeljak Region and Language, nalazimo uzrok ovog problema - računar je postavljen, što je za ovo podneblje normalno, na Serbia.

 

prognoza_3i4Sve što treba uraditi je promeniti podešavanje na United States, kao što slike prikazuju.

 

prognoza_2Nakon ovoga, podešavanja gadžeta će biti dostupna pa unesite lokaciju na kojoj se nalazite i kliknite na lupu. Prikaz temperature prebacite u celzijuse.

 

prognoza_1aWeather gadget sada normalno prikazuje trenutne vremenske prilike kao i prognozu za narednih par dana!

 


 

 

prognoza_9

Pošto će se prebacivanjem na Američku lokalizaciju poremetiti određeni parametri Windows-a, uradite dodatni korak u Region and Language i podesite formate prikaza vremena i datuma kao na gornjoj slici. Ovako namešten sistem prikazuje vreme u 24-časovnom formatu, a datum u nama prihvatljivijoj formi dan/mesec/godina, umesto američkog mesec/dan/godina. Takođe, prebacite prvi radni dan u nedelji sa Sunday na Monday.

Leave a Reply

Your email address will not be published.