Rešite se starog kompjutera

Prelazak na noviju verziju Windows operativnog sistema, ili na 64-bitnu arhitekturu, često povlači problem da neke od aplikacija nije moguće instalirati jer insistiraju na starijoj verziji operativnog sistema, imaju neku međuzavisnost koja nije podržana ili baš moraju raditi na 32-bitnoj verziji. Jedna od najboljih opcija za prevazilaženje ovakve situacije je virtuelizacija.

 

Neretko čujem žalbe kako računari u firmama i dalje rade pod prevaziđenim Windows XP (pa čak i u DOS) samo zato što jedna (ili par) aplikacija ne mogu raditi pod nekim novijim izdanjem ovog OS. Ponekad čak radnik ima dva računara - jedan pod aktuelnim Windows-om (za e-mail, Internet i noviji softver) a drugi (pored njega sa sve tastaturom, mišem i monitorom) pod XP-om u kom se i dalje koristi zastarela aplikacija.

Pretvaranjem te stare mašine u virtuelnu, i podizanjem u nekom od hipervizora moguće je na novijem kompjuteru imati praktično prozor u kome se izvršava čitav OS sa tom aplikacijom.

WindowsXP_UbuntuOperativni sistem u operativnom sistemu: Windows XP se podiže unutar Ubuntu Linux-a

 


Najpopularniji hipervizori (programi-domaćini), jednostavni za upotrebu, su: VMware Player kompanije VMware, Hyper-V kompanije Microsoft i VirtualBox kompanije ORACLE. Ovaj tutorijal preciziraće proceduru za VirtualBox, ali ukratko ću se osvrnuti i na druge dve platforme. Svi alati su besplatni i slobodni za upotrebu.


 

Kompanija VMware ima svoj alat za prebacivanje fizičkih mašina u virtuelne, VMware vCenter Converter, koji jednostavno konvertuje i Windows i Linux mašine u .VMX format koji se zatim može lako uvesti u njihov hipervizor VMware Player.

Alat za konverziju skinite sa:
http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/VMware-Converter.shtml

Procedura je prosta - instalirajte Converter na kompjuteru koji želite virtualizovati (Local installation) i pokrenite ga. Ovako izgleda glavni prozor:

VMware-1-izgled_programa

 

Kliknite na Convert machine i izaberite za source This local machine, kao na slici:

VMware-2-source

 

Za destination birajte VMware Player (u verziji koju koristite), fajlu zadajte ime i podesite lokaciju za kreiranje:

VMware-3-type-location

 

Wizard nudi još naprednih opcija, od kojih je korisna ona koja će po kreiranju VM automatski u nju instalirati i VMware Tools.

 

Procedura će trajati zavisno od više parametara - veličine particije i količine podataka na njoj, da li se kreira na lokalnom ili externom/mrežnom disku...

VMware-4-converting

 

Converter će kreirati .VMX i .VMDK fajlove koji su VM fizičke mašine i mogu se boot-ovati u VMware Player (kao i u VirtualBox).

VMware-6-fajlovi

 

WXP-in-W7-VMwareWindows XP unutar Windows 7 pod VMware Player


 

Microsoft-ov Hyper-V naslednik je programa Virtual PC. Predviđen je za podizanje Windows virtuelnih mašina, dok je podrška za Linux loša jer je praktično iznuđena kada je otkriveno da Microsoft bespravno koristi određene drajvere sa GPL licencom. Ovo je najslabiji "igrač" ovde, jer nudi najmanje opcija i ima najviše problema u radu, od kojih su istaknuti - nedostatak podrške za zvuk, problemi u radu sa USB uređajima, slabe grafičke performanse, komplikovana migracija VM, problematične mrežne konekcije, slabe performanse virtuelnih mašina...

Za prebacivanje fizičke u virtuelnu mašinu Microsoft ima jednostavan besplatni alat Disk2vhd tool. Ovaj softver kreirao je legendarni Mark Russinovich, IT genije i pisac popularnih novela o avanturama bezbednosnog eksperta Jeff Aiken-a, koje ja obožavam.

Disk2vhd je izuzetno prost za korišćenje, i u samo par klikova pretvoriće fizički računar u .VHD (virtual hard drive) fajl. Uspešno se koristi i za kreiranje virtuelnih mašina za VirtualBox, pa je rad sa njime detaljno opisan u delu o ovom hipervizoru...

 

W10_HypV_WXPUnutar Windows 10, Hyper-V pokreće Windows XP

 

Iako je Hyper-V ugrađen u novija izdanja Windows operativnog sistema, i zvuči kao logična opcija za korišćenje, ja ga ipak ne preporučujem. Mnogo bolje performanse i veću stabilnost daju i VMware Player i VirtualBox...


 

Oracle-ov VirtualBox je, po meni, preporučeni program za jednostavan i kvalitetan rad sa virtuelnim mašinama, koji će i početnici lako savladati. Ali, samo kreiranje virtuelnih mašina od fizičkih zvuči zbunjujuće.

Linux se lako prebacuje kreiranjem .ISO fajla uz pomoć komande dd. Zatim se taj .ISO fajl mount-uje u VirtualBox kao optički uređaj sa kog se podiže sistem.

Prebacivanje Windows fizičke mašine prema zvaničnom tutorijalu nije podržano (https://www.virtualbox.org/wiki/Migrate_Windows) i Oracle ne nudi svoj alat za konverziju. "Ručna" procedura je komplikovana pa je neću ni objašnjavati.

Najlakši način za obavljanje ovog zadatka podrazumeva korišćenje VMware Converter-a za kreiranje VMDK fajla koji će VirtualBox moći da čita, ili Microsoft-ovog Disk2vhd da se dobije VHD fajl. Preporučujem korišćenje Disk2vhd, i evo kratkog uputstva:

Pokrenuti Disk2vhd na mašini koju želimo pretvoriti u VM, deštiklirati USE VHDX (da bi se kreirao običan .VHD fajl):

vbox-kreiranje1-start

 

Procedura će potrajati u zavisnosti od zauzetosti particija, i da li se virtuelna mašina kreira na isti disk koji se i iščitava. Nemojte se uplašiti! Vreme koje je prikazano nije procena vremena koliko će procedura trajati, nego čas u koji će se procedura završiti.

vbox-kreiranje2-copying
 

U svakom slučaju, kreiranje će potrajati bar sat-dva...

vbox-kreiranje3-kraj
 

Dobijen je .vhd fajl koji sadrži sve sa C: particije. Evo properties-a tog fajla:

vbox-properties_VM
 

Kreirani VHD fajl učita se u VirtualBox i podese parametri mašine (dodeljena memorija, broj jezgara, boot order, audio, displej,  mreža...):

vbox-settings

 

WXP-in-W7-VBOXVirtualBox pod Windows 7 pokreće Windows XP virtuelnu mašinu

 

Napomena za kraj:

Pri prvom podizanju u hipervizoru, legalni Windows će primetiti da se ne nalazi više na istoj mašini i tražiće ponovnu aktivaciju:

vbox-ponovna_aktivacija1
 

Ako ste bridžovali mrežnu konekciju, aktivacija će normalno proći, preko Interneta:

vbox-ponovna_aktivacija2

Leave a Reply

Your email address will not be published.