Ušteda za foto-kopirnice

Ukoliko ste vlasnik odličnog Konica Minolta Bizhub c224 kolor foto-kopira, i smeta Vam što ovlašćeni serviser uzima "nepristojnu" sumu za minut posla koliko je potrebno za resetovanje brojača odštampanih strana, naučite kako sami da uđete u skriveni serviserski meni i obavite ovu operaciju...

 

 

Primetili ste da se posle određenog broja odštampanih strana kopir buni da je vreme za maintenance servis i zahteva da pozovete ovlašćenog servisera. Aparat nastavlja da radi, ali drži uključenu alarmnu diodu i povremeno nesnosno pišti i ponavlja uzbunjujuću poruku.

Kada servisera pozovete, on samo ispritiska par dugmića i alarm se isključi. Ovo se naplati i po par hiljada dinara, a da nikakvog servisiranja ili čišćenja mašine nije bilo. Zapravo, sve što on uradi je da resetuje vrednost brojača odštampanih strana, a zanimljivo je da je ova vrednost potpuno proizvoljna, pa su neki C224 kopiri podešeni na 20.000, neki na 30.000 a neki i na 70.000 strana.

Ako pretražite menije mašine (svejedno da li preko ekrana na njoj ili kroz web interfejs) nećete naći opciju da ovo sami obavite. To je zato što se reset brojača nalazi u skrivenom meniju, koji ćete pronaći vršeći proceduru opisanu u nastavku.

Napomena: nemojte izbegavati redovne servise i čišćenja mašine, i po potrebi vodite evidenciju odštampanih strana nakon svakog reseta brojača!

Savetujem da, za prijatniji i precizniji rad,  stalno koristite stylus-pen, "olovku" koja se dobija uz kopir, za rad na touch-screen ekranu. Samo pratite slike, i posle 2-3 pokušaja sigurno ćete savladati i upamtiti ovu nepotrebno zakomplikovanu operaciju.


 

Najpre uđite u glavni meni (1), i tu pritisnite opciju Counter (2).

 

Prikazaće se opcija Meter Count (3). Tu pritisnite dugme Display Keypad (4) da bi se prikazala tastatura sa brojevima (5):

 

Sada, koristeći prikazani keypad i fizičko dugme STOP (zaokruženo i obeleženo na slici, dole desno) kucajte: STOP 00 STOP 01

 

Kada ste to ukucali prikazaće se login ekran za skriveni serviserski meni, kao na slici ispod, sa velikom rubrikom Input password, u koju kucajte default-nu lozinku 9272927292729272, odnosno 4 puta 9272, a po unosu pritisnite dugme END, u gornjem desnom uglu ekrana.

 

U tom momentu otvoriće se Service Mode, skriveni serviserski meni u kom su brojne opcije nedostupne korisniku kroz administratorski meni, kao i kroz WEB interfejs mašine. Za operaciju koju trenutno vršimo, bitna nam je sekcija Counter:

 

Pritiskom na dugme Counter pojavljuju se dodatne opcije od kojih su bitne Maintenace i Counter Reset:

 

Pritiskom na dugme Maintenance otvara se ekran na kom se vidi ograničenje brojača (u ovom slučaju 20000), kao i trenutni broj odrađenih kopija - 20250, pa je zbog toga i uključen alarm na kopiru.

 

Brojač se resetuje na ovom prozoru, tako što se aktivira dugme Counter Reset (1), pa se obeleži dugme Maintenance (2) i zatim pritisne dugme END (3). Ovo će resetovati brojač odrađenih kopija.

 

Ako sada uđemo u sekciju Maintenance vidimo da je counter resetovan na nulu, i samim tim se alarm isključio:

 


Pretpostavljam da je ovo primenjivo i na druge modele, naročito iz Bizhub serije, a slobodni ste da u komentarima to i potvrdite. Ukoliko uputstvo nije jasno ili ne umete sami da izvršite reset brojača, javite mi se!

Leave a Reply

Your email address will not be published.